David Beckham és a Mitre Delta 1000 labda 1994-95 Nézd meg, hogyan mennek át a MITRE labdák a FIFA tesztjén! Mitre - Sporting excellence since 1817 Szponzorációs tevékenység
Focilabda, Mitre focilabdák Focicipő, Mitre focicipők Kapuskesztyű, Mitre kapuskesztyűk Sípcsontvédő, Mitre sípcsontvédők Focimez, Mitre focimezek Focitáska, Mitre focitáskák Foci kiegészítők, Mitre kellékek Rugby termékek
A MITRE labdák és a FIFA tesztje
Akciók
Kiemelt termékek
A MITRE labdák és a FIFA tesztje
2015-03-24 13:28:16

Minden Mitre labda, ahogyan a Mitre Impel vagy a Mitre Ultimatch is egy szigorú teszten megy át, hogya a FIFA által minősített védjegyet megkapja. Az alábbi videón megnézheted, hogy hogyan működik a vizsgálat.
Első körben laboratóriumi tesztelésen kell megfelelni a labdának. A vizsgálatok egy részét robotra bízzák. A tesztelő robot képes arra, hogy teljesen egyforma rúgásokat adjon a labdának. Ezáltal érhető el, hogy ezek a rúgások ugyanolyan sebességgel, ugyanolyan erővel, ugyanabban a szögben, egymás után a szükséges számban megismételve segítsék a minél tökéletesebb értékelést. A teszt végén a labda megkapja a FIFA minősítését. 

Ahhoz, hogy egy labda megkapja  a FIFA minőségi védjegyét, a legmagasabb színvonalon kell végezni a gyártását. Mielőtt elnyeri a minősítést nem csak a labdát, hanem a gyártót is egymástól függetlenül értékelni és ellenőrizni kell, hogy megfeleljen a magas követelményeknek.

Talán ennél is fontosabb a gyártónak és a játékosoknak, hogy a labda időjárástól vagy a játékostól függetlenül biztosítsa a megfelelő feltételeket a játékhoz.

FIFA két minőségi védjeggyel láthatja el a labdát: FIFA által ellenőrzött vagy jóváhagyott. 

A FIFA átlal ellenőrzött minősítéshez, a labda 6 tulajdonságát vizsgálják meg: 

- Súlyteszt: mivel egy mérkőzés alatt is több labdát használnak, ezért is nagyon fontos, hogy a labdák súlya egy minimális tűréshatáron belül megegyezzen. A túl könnyű vagy túl nehéz labda kiszámíthatatlanul viselkedhet, ezáltal jelentősen ronthatja a játékosok teljesítményét. 

- Kerület teszt: a labda optimális irányításához, amely cselezéskor és labdavezetéskor elengedhetetlen, szükséges, hogy a kerület bárhol mérve ugyanakkora legyen.

- Gömbalak megtartásának tesztje: minél tökéletesebb kerek alakja van a labdának, annál kiegyensúlyozottabban viselkedik levegőben, annál pontosabb és kiszámíthatóbb lesz a röppályája.

- Visszapattanás hideg és meleg körülmények között:  Lényeges követelmény, hogy a játékos tisztában legyen azzal, hogy a labda hogyan viselkedik passzoláskor vagy ha lábbal, combbal, mellel leveszi azt.

- Vízhatlansági (vízfelvételi) teszt: a labdának ugyanazt a teljesítményt kell nyújtania mind nedves, mind száraz talajon. A nedves, ezáltal nehéz labda lassabban repül a levegőben, másképp pattan és csavarni is nehezebb, mint a száraz labdát.

- Nyomásveszteség: ha a labdából a játék során sok levegő szökik el, jelentősen csökken az esélye a hosszú indításoknak. Az ellenőrzés során a labdát maximális értékre fújják fel és a nyomásveszteséget 72 óra múlva ellenőrzik.

 A FIFA által jóváhagyott minősítéshez ugyanezen tulajdonságok még szigorúbb követelményeinek kell megfelelnie a labdának. Például ha a labda pattogását vizsgálják, az ellenőrzött minősítés eléréséhez 125-155 cm szükséges, míg a jóváhagyott minősítéshez ez az érték 135-155 cm közé csökken. 

Van azonban még egy hetedik tesz is ahhoz, hogy a labda FIFA által jóváhagyott minősítést megszerezze, az alak és méret megtartásának tesztje.  A labdának a játék utolsó perceiben is ugyanúgy kell viselkednie, mint a játék kezdetekor. A tesztelés végén csak minimális eltérés lehet a labdában lévő levegő nyomásában, a labda gömb alakjában és a varrásnak, valamint a szeleprésznek is sérülésmentesnek kell lennie.

Minden Mitre professzionális labda a FIFA által jóváhagyott, és az összes mérkőzés labda FIFA által ellenőrzött minősítéssel rendelkezik. 

Forrás: Wikipedia, Mitre

Zöld Matrac Kanapé
Zöld Matrac Kanapé
19999 FT
14999 FT
MINI ACE labda
MINI ACE labda
1990 FT
999 FT